کلیسای لیلیان در آستانه تصلیب

کلیسای لیلیان در آستانه تصلیب

لذت سفر: مرکزی بتازگی تصاویری در فضای مجازی منتشر گردید که حاکی از وضعیت اسفبار یک اثر تاریخی در استان مرکزی بود که اتفاقا در لیست آثار ملی هم ثبت شده و اگر اوضاعش همینگونه جلو برود، کم کم به صلیب بی مهری کشیده می شود!


تصاویر انتشار یافته نشان می داد کلیسای ارامنه روستای لیلیان که در بخش کمره شهرستان خمین واقع شده است به پارکینگ ماشین های شخصی و کشاورزی و محلی برای آونگ سنتی انگور و تولید کشمش تبدیل گشته است و حتی قسمتی از این اثر ثبت شده نیز تخریب شده است.
روستای لیلیان منطقه قدیمی و ارامنه نشین مربوط به دوره قاجار است و وجود کلیسای ارامنه با قدمتی مربوط به دوره قاجار نیز گواهی بر ایجاد این روستا توسط ارامنی هاست.
کلیسای لیلیان در ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ با شماره ۱۹۰۶۴ در لیست آثار ملی قرار گرفت و قبرستان ارامنه لیلیان نیز که مربوط به دوره قاجار و دوره پهلوی است در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۷۳۵۰ بعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ارامنه این روستا پیروان شاخه گریگوری دین مسیحیت هستند که توسط شاه عباس صفوی از کشور ارمنستان به این منطقه آورده شدند و در حقیقت روستایی ارمنی نشین در این منطقه شکل گرفت، اما وضعیت ابنیه تاریخی این روستا به هیچ عنوان خوب نیست.
در شهریورماه ۱۳۹۳، مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان مرکزی از مرمت قبرستان ارامنه این روستا خبر داد، اما امروز بعد از گذشت ۷ سال، خبر از ویرانی کلیسای این روستا می رسد.
تصاویر انتشار یافته از این کلیسا، گویای آنست که این اثر به هر چیزی شباهت دارد جز کلیسایی که در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و در نگاه اول اینطور بنظر می رسد که اساسا کم کاری از جانب میراث فرهنگی صورت گرفته است.

میراث فرهنگی نیازمند مشارکت های مردمی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی درباب وضعیت این کلیسا به ایسنا اظهار داشت: تعداد بناهای تاریخی استان مرکزی و تراکم و پراکندگی آنها بسیار زیاد است. در حقیقت بیش از ۲ هزار اثر واجد شرایط ثبت ملی در استان شناسایی شده است که ۹۰۰ مورد در لیست آثار ملی کشور قرار گرفته است.
مصطفی مرزبان بازوی اصلی میراث فرهنگی در کشور را مشارکت مردمی، مشارکت صاحبان بناهای تاریخی یا اعتبارات اختصاص یافته از طرف کمیته برنامه ریزی شهرستان ها دانست و اضافه کرد: مسلما با تخصیص اعتبار میراث فرهنگی، به مسئله مرمت اثار و ابنیه های تاریخی که در مالکیت میراث فرهنگی است، رسیدگی می شود.

عکس ها متعلق به سه سال پیش است/​کلیسا یا انبار علوفه؟/بنا مالک خصوصی دارد
وی درباب کلیسای لیلیان خمین و تصاویر انتشار یافته در فضای مجازی از این کلیسا اشاره کرد: کلیسا و درمانگاه لیلیان در سال ۱۳۸۶ در لیست اثار ملی ثبت شده، بنا بر گزارشات و تصاویر انتشار یافته که در حقیقت به سه سال پیش مربوط می شود، مالک این کلیسا، این محل را به انبار علوفه و پارکینگ تبدیل نموده بود.


مرزبان اظهار داشت: دو سال پیش اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی، به سبب شرایط به وجود آمده در کلیسا و تصمیم به تغییر کاربری، مبادرت به شکایت از مالک بنا کرد و خوشبختانه دادگاه مقابل مالک رای داد و اقدامات او محکوم شد، در دادگاه تجدید نظر نیز دیگربار، حکم قبلی تکرار و مالک محکوم شد.

مالک به دنبال خروج بنا از لیست آثار ملی/دیوان شکایت را رد کرد
وی با اشاره به پیگیری های مالک برای خروج بنا از لیست آثار ملی و ارسال پرونده به دیوان عدالت اداری، بیان کرد: مالک به دنبال خارج کردن این بنا از لیست آثار ملی است و در شعبه ۱۰ و ۳ دیوان عدالت اداری اعلام شکایت نمود که خوشبختانه در ۱۷ فروردین ماه ۱۴۰۰ این شکایت از طرف دیوان رد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی اظهار نمود: یکی از ورثه این بنای تاریخی مانع کار مرمت می شود و میراث فرهنگی هم به سبب عدم مالکیت بنا امکان مداخله جدی ندارد، اما اگر اعتبارات لازم از محل مرمت ابنیه تاریخی خمین اختصاص پیدا کند، اهتمام می نماییم بر طبق اولویت پارامترهای مرمتی در این بنا به سرعت انجام گیرد.



مرمت کلیسا 500 میلیون تومان پول می خواهد
وی با اعلان اینکه مرمت کلیسا در گام نخست چیزی در حدود ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد، اظهار داشت: اساسا برای حفظ بنا آواربرداری، مرمت سقف و دیوار لازم است که اساسا زمانبر و هزینه بر است، اما برای جلوگیری تخریب بیشتر بنا بنظر می رسد ظرف دو سال و با مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بتوان اثر را حفظ کرد.
مرزبان افزود: بنا دارای مالک خصوصی است و ما در صورت مرمت آن خواهان حفظ کاربری اصلی کلیسا هستیم، اما باید حتما توافق مالک را برای کاربری داشته باشیم.
​به گزارش لذت سفر به نقل از ایسنا، متاسفانه بارها در استان مرکزی شاهد بودیم که بناهای تاریخی ثبت ملی شده که دارای مالک شخصی هستند بیش از دیگر بناها در معرض خطر قرار می گیرند که به نمونه شاخص و عینی آن می توان به خانه حاج باشی اراک اشاره نمود که سال ها به حال خود رها گردید و بعد از تخریب های متوالی، در نهایت مالک موفق به خروج این بنای بسیار باارزش از لیست آثار ملی شد و امروز مالک کلیسای لیلیان نیز در کوشش برای خروج این اثر از لیست آثار ملی است، بنظر می رسد قبل از این که همه مالکان برای خروج ابنیه تاریخی استان از فهرست اثار ملی همراه شوند باید فکری برای میراث فرهنگی کرد.
درست است که حفظ و مرمت بناهای تاریخی نیازمند منابع مالی و اعتبار است، اما اساسا با وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی، انتظارها برای حفظ اثار تاریخی کشور بیشتر می شود و اساسا باید اعتبارات مرمتی بیشتری نسبت به گذشته اختصاص پیدا کند تا تاریخ کهن این سرزمین دستخوش تخریب ها و طمع برخی مالکین نشود.




منبع:

1400/07/04
11:06:33
5.0 / 5
1072
تگهای خبر: برنامه , تاریخی , تولید , ثبت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر