هارمونی رنگ ها در طبیعت افین
روستای هدف گردشگری «افین» از توابع شهرستان مرزی زیرکوه به واسطه مزارع گسترده زرشک در فصول مختلف سال با جلوه ای از رنگ های طبیعی، چشم انداز زیبا را به نمایش می گذارد و رونق گردشگری مزرعه را برای خراسان جنوبی به ارمغان آورده است.
زرشک یکی از محصولات استراتژیک خراسان جنوبی در کنار عناب و زعفران است که علاوه بر ارزش غذایی و اقتصادی در بخش کشاورزی به واسطه جلوه های بصری آن در فصل های مختلف یکی از جاذبه های گردشگری هم به حساب می آید.
به گزارش لذت سفر به نقل از ایرنا که به این روستا سفری یک روزه داشته، روستای افین خراسان جنوبی که بعنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری در کشور ثبت شده است در ۴۰ کیلومتری شهر حاجی آباد مرکز شهرستان زیرکوه و حدود ۱۲۰ کیلومتری بیرجند است.
مزارع روستای افین با عنایت به شرایط آب و هوایی مناسب کشت زرشک است و این یاقوت های سرخ به علت وسعتی که از آنها در دشت افین با تناسب رنگ گسترده شده در فصل های مختلف سال گردشگران زیادی را برای تماشا جذب می کند.
اغلب توریستهای خارجی که خراسان جنوبی مقصد آنها باشد، به افین می روند و البته در ۲ سال گذشته با انتشار کرونا تعداد گردشگران این منطقه کاهش چشم گیر داشته است.
وجود درختان زرشک با رنگ های متنوع سبز در اوایل بهار، زرد هنگام گل دهی و قرمز موقع رسیدن میوه (پاییز) نشانه ای از هنر خداوند زمین و آسمان ها در خلقت زیبایی ها است و در منابع تاریخی آمده که نخستین کشت و تولید زرشک بی دانه جهان در روستای افین بنیان گذاشته شده و قدمت تاریخی دارد.
گردشگران در هر فصلی از سال که به افین سفر کنند به وسعت ۴۵۰ هکتار مزرعه ای رنگین را تماشا می کنند و درختچه های زرشک در بهار که برگ می کنند، زرد در فصل گل دهی و در پاییز که میوه قرمز این درخت آماده برداشت است، با هم تناسب و ارتباط دارند.
قدم زدن در بین درختچه های زرشک، گوشنوازی صدای نهری که از میان مزارع می گذرد و هم کلام شدن با کشاورزان زحمتکشی که در جدال با تیغ و خار، برکت می چینند، حس ناب زندگی را از سفر به این روستا به ارمغان می آورد.
گزارش میدانی خبرنگار ایرنا از زمان برداشت زرشک در روستای افین حکایت از آن دارد که اوایل آبان و همزمان با فصل برداشت محصول، مردمان این دیار از کوچک و بزرگ دوشادوش هم راهی زمینهای کشاورزی می شوند و روزهای سرد پاییز را با گرمای تلاش و کوشش، روح بخش می کنند.
آیین برداشت سنتی زرشک در روستا معمولاً ۱۰ روز به طول می انجامد و مردم در این روزها با همیاری یکدیگر شانه های درختان زرشک را از محصولی که به بار نشسته، خالی می کنند و صدای دلچسب صلوات و ذکر دعا که به اعتقاد مردمان محلی برای با برکت شدن محصول است، از مزارع افین به گوش می رسد.
تکاندن درختان از زرشک، تمیز کردن و پاک کردن، الک کردن، باد دادن و در نهایت خشک کردن زرشک کارهای دیگری است که پیش روی مردمان افین در ایام پاییز است.
بعد از این که محصول زرشک برداشت شد درختچه ها هرس می شود و در زمستان هم این مزارع با نظم بی نظیر به رنگ طبیعی چوب، چشم نوازی می کند.
بیشتر گردشگران تمایل دارند در فصل پاییز و زمان برداشت محصول به این منطقه سفر کنند چونکه علاوه بر هم صحبتی با کشاورزان خونگرم منطقه می توانند با آیین های کهن برداشت زرشک هم آشنا گردند و این محصول تازه و منحصر به فرد را بعنوان سوغات با خود به همراه ببرند.
از نیمه دوم مهر تا اواخر آبان ماه زمان برداشت محصول زرشک در روستای افین است و به اعتقاد مردمان محلی اگر در پاییز باران ببارد، میوه زرشک پاره شده و کیفیت خویش را از دست می دهد بنابراین کشاورزان منطقه هرچند هشدارهای هواشناسی را درباره یخبندان و بارندگی جدی می گیرند اما تمایل دارند این میوه را دیرتر برداشت کنند تا محصول شیرین تر روانه بازار شود.
خرمن ها از چند هفته قبل زمان برداشت با کاهگل آماده سازی می شود و کشاورزان با ایجاد فضایی صاف، بستری مناسب برای خشک کردن سریع زرشک ها فراهم می کنند.
خرمن های زرشک هم در کنار مزارع جاذبه بصیری دیگری برای گردشگران به حساب می آید.
اقتصاد روستای افین از سالیان دور بر اساس کشاورزی و محصول شاخص زرشک بوده است چونکه بیشترین زرشک تولیدی کشور در روستای افین به ثمر می رسد و این منطقه خاستگاه تاریخی دارد.
درختچه زرشک دارای ۲ تا هفت متر ارتفاع و رنگ قهوه ای، قرمز یا زرد است. برگ های آن بیضی شکل با دندانه های اره ای و گل های خوشه ای و زرد رنگ است. شاخه های زرشک تیغ های زیادی دارند. این یاقوت سرخ بیضوی شکل بوده و دارای طعمی ترش یا شیرین با خواص فراوان است.
تیپ روستای افین از نظر پایکوهی و بافت قدیمی آن فشرده و متمرکز بوده که بعد از زلزله سال ۱۳۷۳ شهرک جدید در سمت شمال شرق بافت قدیم افین راه اندازی شده است.
افین اوایل اسلام بعنوان ام القرای منطقه قاینات شهرت خاصی داشته و بنا به اعتقاد بعضی از محققی در گذشته دور شهری بزرگ، مرفه و با فرهنگ بوده است.
الفوس گابریل که سال ۱۹۳۳ از این منطقه عبور کرد، درباره این روستا می گوید: افین در گذشته شهری بزرگ بوده که ویرانه های شهر قدیم در مقابل دروازه های دهکده فعلی قرار دارد و برپایه نقل قول های محلی قرماسین نام داشته است.
منابع تاریخی هم نقل کرده اند که اسکندر کبیر هنگام بردن قوای خود به هرات از افین گذشته و از راه شاخن به طبس خانه و فراه، راه خویش را ادامه داده بود.
از جاذبه های زیبای تاریخی، فرهنگی و گردشگری روستای افین میتوان به مسجد جامع، قلعه تاریخی، مزار چهارگنبد، اقامتگاه های بوم گردی، آسیاب آبی قلعه کوه، موزه اشیای قدیمی، رودخانه های دائمی، جنگل گز، کاروانسرا، برج ها و آب انبارهای مختلف اشاره نمود.
همجواری فضای تاریخی و درختچه های زرشک در مسافرت به روستای افین، گردشگری را لذت بخش تر می کند.
خراسان جنوبی با ۱۸ هزار و ۶۰۰ هکتار سطح زیر کشت، رتبه اول تولید زرشک بی دانه کشور و جهان را به خود اختصاص داده و فصل برداشت این محصول از مهر تا اواخر آبان است که تا نیمه آذر هم طول می کشد.
منبع: لذت سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب