یك مسئول:

محدودیت اعتبارات کاوش مسجد جامع ساوه را متوقف کرده است

محدودیت اعتبارات کاوش مسجد جامع ساوه را متوقف کرده است

به گزارش لذت سفر مرکزی رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ساوه اظهار داشت: محدودیت اعتبارات عملیات کاوش دیرینه شناسی مسجد جامع هزار ساله ساوه را متوقف کرده است.



رضا ایاز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به این که بدلیل محدودیت اعتبارات عملیات کاوش مسجد جامع ساوه صورت نگرفته است، بیان کرد: در جریان بازدید مقامات وزارت میراث فرهنگی در سالهای قبل بمنظور انجام جستجوهای لازم در محوطه تاریخی مسجد جامع ساوه، قرار شد یک هیات دیرینه شناسی تشکیل گردد تا با انجام عملیات کاوش، این بنا بیشتر معرفی شده و شناسانده و زمینه استقبال گردشگران از آن فراهم گردد اما محدودیت منابع مالی تا حالا اجازه این کار را نداده است.

وی با اشاره به مرمت و بازسازی گنبد اصلی و ایوان مسجدجامع ساوه اظهار نمود: بازسازی حدود ۲۰ شبستان این مسجد تاریخی هزارساله ساوه در طول سال های اخیر انجام شده است و با خارج کردن آجرهای فرسوده کار بندکشی اصولی مطابق با نظرات کارشناسان صورت گرفته است.

ایاز با اشاره به این که بام مسجد جامع ساوه حدود ۳۲۰۰ متر وسعت دارد، اضافه کرد: خاکبرداری و سبک سازی بام مسجد همچون اقداماتی بوده که طی سال های اخیر انجام شده است و نقاطی از فضای مسجد که کف فرش آن تخریب شده بود مرمت و با تعویض آجر و کف فرش، نمای داخلی مناسب سازی شده است.

وی با اشاره به این که امسال حدود ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار برای مرمت مسجد جامع ساوه تخصیص یافته است، اضافه کرد: متناسب با هر میزان اعتباری که سالانه برای مرمت مسجد جامع در نظر گرفته می شود، عملیات مرمت و بازسازی مسجد صورت می گیرد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ساوه اشاره کرد: اجرای عملیات اندود کاهگل حفاظت روی دیوارها و جرزها، بندکشی و تعویض آجرهای فرسوده همچون اقداماتی است که با تخصیص اعتبارات لازم باید صورت گیرد.

ایاز در ادامه به اهمیت مسجد جامع ساوه به لحاظ معماری و قدمت تاریخی، اشاره نمود و اظهار داشت: مسجد جامع ساوه بعنوان نگین انگشتری تاریخ این دیار، قدمتی هزار ساله دارد و به عقیده کارشناسان امر بنظر می رسد که مسجد اولیه بر بنای قدیم تری تولید شده است به این معنا که از مصالح مسجد قدیمی تر یا بنای قدیمی تری مانند آتشکده، در معماری مسجد شبستانی استفاده شده و در حقیقت وجود ۱۷ لایه تاریخی در داخل گنبدخانه و فضای همجوار آن دلیلی بر این ادعاست.

وی با اعلان اینکه مسجد اولیه در حقیقت مسجدی شبستان دار بوده است و عمده مصالح به کار رفته در آن شامل خشت می شود، اظهار داشت: شواهد حاکی از آنست که دوره ساخت مسجد شبستانی به سبک خراسانی و رازی مربوط به دوران آل بویه یا دیلمان است و بعد از دوره آل بویه و استقرار سلجوقیان، عملیات ایوان سازی و ساخت مناره در مسجد جامع ساوه نیز شروع شد و در حقیقت از قرن ششم هجری این مسجد دارای ایوان، گنبد، گنبدخانه و مناره شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ساوه در بخش دیگری از این گفتگو به مرمت مسجد سرخ که قسمتی از مسجد بزرگ انقلاب است، اشاره نمود و اضافه کرد: مرحله سوم مرمت این بنای تاریخی و مذهبی امسال با اعتباری بیش از ۱۲۰ میلیون تومان با مشارکت امام جماعت این مسجد انجام شد، این مبلغ بصورت اوراق توسط میراث فرهنگی بازگردانده خواهد شد.

وی عملیات مرمت و بازسازی این مسجد را شامل تخریب بخش های فرسوده بدنه و جایگزینی آن با آجر سنتی(اجرای نما) همراه با بندکشی بدنه های خارجی ایوان و حجره ها، پاکسازی بدنه ها همراه با سفیدکاری، اجرای پلاستر گچ با رنگ اخرا بصورت سنتی در سرتاسر بدنه ها و مرمت ازاره، مرمت کامل بدنه و ازاره اخرایی جبهه شرقی مسجد سرخ، مرمت کامل نمای آجری جبهه جنوبی مسجد حاج فرج، همراه با تخریب بخش های فرسوده و اجرای نمای آجری و بندکشی کامل عنوان نمود.

ایاز با اشاره به این که این بنای تاریخی و مذهبی با شماره ۲۹۴۰۷ در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، اضافه کرد: این مسجد مربوط به دوره صفویه است و در ضلع جنوبی میدان قدیمی شهر ساوه(میدان انقلاب) واقع شده است. بنا مطابق با اصول شهرسازی قدیمی و سنتی ایرانی که مساجد جامع، مجاور با عناصر اصلی شهری ساخته می شده اند، مجاور میدان، راسته بازار، گنبد و آب انبار چهارسوق و بازارچه آهنگران بنا شده است.

وی اشاره کرد: باتوجه به نم و رطوبتی که متوجه این مسجد شده بود کار مرمت اضطراری آن انجام و زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی با تخصیص اعتبارات لازم، بازسازی کامل بدنه مسجد و ایزوگام سقف صورت خواهد گرفت.





منبع:

1400/11/05
20:38:02
5.0 / 5
518
تگهای خبر: تاریخی , تولید , ثبت , شهر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر