كارنامه سال اول دولت مردمی -۹۳
جذب 3 میلیون توریست خارجی ثبت ملی 15 شهر و روستای صنایع دستی
به گزارش لذت سفر، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سه حوزه ماموریتی جوان ترین وزارت خانه کشور است، دولت سیزدهم از آغاز فعالیت برنامه تحول هر سه حوزه را در دستور کار قرار داد که جذب سه میلیون توریست خارجی، راه اندازی ۳۵ موزه و ثبت ملی ۱۵ شهر و روستای صنایع دستی مهم ترین شاخصهای عملکردی در این سه حوزه است.
به گزارش خبرنگار صنایع دستی ایرنا، یکسال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم می گذرد، دولتی که به ریاست آیت الله سید ابراهیم رئیسی و با شعار دولت مردمی، ایران قوی کار خویش را شروع کرد و به اذعان خیلی از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولت های بعد از انقلاب، هیچ دولتی به اندازه دولت سیزدهم و آیت الله رئیسی میراث دار مشکلات، ضعف ها و نقصهای برجای مانده از دولت قبل از خود نبوده است.
وضعیت بد شاخصهای کلان اقتصادی، کسری بودجه، کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و بسیاری دیگر از چالش ها که ماحصل سیاستگذاری ها و اقدامات نادرست سالهای قبل از ۱۴۰۰ بود شرایطی را رقم زد که به قول آیت الله رئیسی در نخستین حضور وی در جلسه هیات دولت که با وزرای دولت قبل برگزار شد، اولین چالش پرداخت حقوق مردادماه بود!
با این حال گرچه چالش ها بسیار زیاد بوده و هست، اما با همت مسؤلان دولت سیزدهم شامل رئیس جمهوری، وزیران و سایر ارکان دستگاه اجرایی، طی یکسال گذشته علاوه بر رفع خیلی از چالش های گذشته و کوشش برای ریل گذاری صحیح برای حرکت به سمت شرایط بهتر، اقدامات ارزشمندی هم در حوزه های مختلف عملکردی صورت گرفته است که بنظر می رسد با گذشت یک سال از استقرار دولت حالا نوبت به بازخوانی آن رسیده است.
در این گزارش به اقدامات و دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه میراث فرهنگی خواهیم پرداخت.
تابستان سال قبل وقتی کابینه دولت سیزدهم درحال تکمیل بود و نام وزیران کابینه دولت آیت الله سید ابراهیم رئیسی یک به یک مشخص میشد، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که فقط دو سال از تشکیل آن می گذشت، به سیدعزت الله ضرغامی سپرده شد؛ وزارت خانه ای که ۸ ماه پس از تاسیس با انتشار کرونا بعنوان ابرچالش جهانی روبه رو شد و کمتر از دو سال مجموعه ای از کارگاه های تعطیل شده صنایع دستی، صنعت گردشگری ورشکسته و محوطه های تاریخی میراث فرهنگی متروکه و موزه های کم بازدید روی دستش مانده بود و میراثی برای دولت سیزدهم شد.
بیشتر بخوانید
۳۵ موزه جدید راه اندازی شد؛ ۲۳ شی تاریخی بازگشت
دولت سیزدهم برای احیای صنعت گردشگری چه کرد؟
نوروز ۱۳۹۹ برای صنعت گردشگری و سفر ایران یک کابوس بود، کمتر از یک ماه محدودیت ها چنان شدت یافت که با شعار «به سفر نرویم/ در خانه بمانیم» سفر و گردشگری به صفر رسید. ویروس کرونا میهمانی ناخوانده که بدون دعوت نامه، بدون روادید و بدون اقامت، از شرق دور یکی یکی کشورها را زیر پا گذاشت و سوغاتی جز مرگ و رکود برای مردم جهان نداشت.
آمار مبتلایان و جان باختگان کرونا روز به روز افزایش می یافت. آرام آرام خسارت های کرونا بر صنعت گردشگری رخ عیان کرد، ۸۰ درصد مشاغل و کسب وکارهای صنعت گردشگری متوقف شدند، حدود ۳۵ درصد از مشاغل موجود در صنعت گردشگری ایران کاملا از بین رفت و بر مبنای برآوردها تا خرداد ۱۴۰۰ بیشتر از ۴۲ هزار میلیارد تومان خسارت به صنعت گردشگری وارد شد؛ بیشتر از ۸۵ درصد راهنمایان محلی صنعت گردشگری از جامعه ۱۵هزار نفری این بخش برای مدت دو سال بیکار شدند. راهنمایانی که عمدتا بیمه نبودند و چرخه صنعت خارج شدند.
بیشتر بخوانید
گردشگران ۲.۵ میلیارد دلار در ایران خرج کردند
اقدامات شاخص دولت سیزدهم در بخش گردشگری
با آغاز فعالیت دولت سیزدهم و گسترش واکسیناسیون عمومی چرخ های صنعت گردشگری پس از توقف دو ساله باردیگر به حرکت درآمد؛ نخستین اقدام واکسیناسیون کارکنان هتلداری و صنعت گردشگری بود. این روند با اولویت بندی مراکز اقامتی و پذیرایی در گروه اول مشاغل و اجرای سیاست گردشگری در حین کرونا و رعایت دستورالعمل های بهداشتی، سبب شد گردشگری ایران از کما بیرون برود.
با مهار پیک ششم کرونا و سویه اُمیکرون، سه ماه آخر سال ۱۴۰۰ چرخ های صنعت گردشگری بالاخره به حرکت درآمد. اما نقطه عطف احیای صنعت لغو محدودیت در صدور روادید برای توریستهای خارجی بود. ابتدای آبان ۱۴۰۰ با توافق وزارت میراث فرهنگی و وزارت امور خارجه، وزارت بهداشت، سفر در محورهای گردشگری ورودی به جریان افتاد، آرام آرام تاسیسات گردشگری برای نوروزی پرسفر در ۱۴۰۱ آماده میشدند. موجی که سفر صفر را به سونامی سفر تبدیل کرد
نوروز ۱۴۰۱ آغازی بر عبور از کرونا بود، پس از دو سال کرونایی سفر بی دغدغه امن و ایمن آغاز شد، همه کشور بسیج شدند تا استقبال و اقامت گردشگران هماهنگ تر از همیشه صورت گیرد. با حضور ۲۳ دستگاه اجرایی، ستاد هماهنگی خدمات سفر تشکیل شد. ثبت بیشتر از ۵۲میلیون نفر شب اقامت در مراکز اقامتی رسمی کشور بارقه امیدی برای فعالان صنعت گردشگری شد روندی که رشد ۶۳ درصدی اقامت نسبت به دو سال قبل را تایید نمود.
طبق گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری World Travel & Tourism Council صنعت گردشگری ایران در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ رشد ۴۰ درصدی داشته است و توریستهای خارجی که در یک سال قبل طبق آمار وزارت میراث فرهنگی حدود ۳ میلیون نفر بوده اند، حدود ۲.۵ میلیارد دلار در ایران طی این سال هزینه کردند که از نتایج تصمیم بازگشایی مرزهایی گردشگری خارجی در آبان ماه بود.
در سال نخست دولت هزار و ۹۷۷ مجوز موافقت اصولی در حوزه گردشگری صادر شد که ظرفیت تولید بیشتر از ۸۲ هزار شغل را در خود نهفته دارد
گردشگری همچون صنایع خدماتی است که ظرفیت اشتغال زایی بالایی دارد، مشاغل مستقیم و غیرمستقیم از صنعت هتلداری، حمل و نقل، پذیرایی، سوغات تا ساخت وساز و ارتباطات که هر کدام صدها مشاغل را در زیر مجموعه خود پوشش می دهد.
در کمتر از یک سال گذشته، ۲ هزار و ۹۷۷ مجوز موافقت اصولی در حوزه گردشگری صادر گردیده است که در مجموع ظرفیت تولید بیشتر از ۸۲ هزار شغل را در خود نهفته دارد.
در دولت سیزدهم توسعه گردشگری با کشورهای همسایه و شریکان راهبردی دستور کار وزارت میراث فرهنگی قرار گرفت. در یک سال قبل چه در سفرهای خارجی رئیس جمهوری و وزیر میراث فرهنگی، ۱۱ تفاهمنامه همکاری همچون (نیجریه، عراق، پاکستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ارمنستان و... ) به امضا رسید.
باید توجه داشت بیشتر از ۸۰درصد بدنه صنعت گردشگری را بخش خصوصی تشکیل می دهد، با این وجود دولت و حاکمیت نقش به سزایی در ریل گذاری، تسهیل امور، قانونگذاری، حمایت و نظارت در این عرصه دارد. اهتمام جدی دولت به پشتیبانی از بخش خصوصی با ایجاد معافیت ها و مشوق های گردشگری از قبیل مصوبه آیین نامه ماده ۱۰۰، تصویب سوخت یارانه ای برای توسعه گردشگری دریایی، محاسبه مصرف گاز، آب و فاضلاب، برق تأسیسات گردشگری و کارگاه های صنایع دستی مطابق با تعرفه های بخش خدمات و صندوق توسعهی ملی از مهم ترین اقدامات وزارت میراث فرهنگی در ۱۱ ماه گذشته است.
تاسیس انجمن خیرین میراث فرهنگی کشور
آنچه در یک سال قبل در بخش میراث فرهنگی به چشم می آید آغاز نهضت حفاظت میراث فرهنگی و تغییر رویکرد در روایتگری میراث تاریخی و فرهنگی کشور است. در همین زمینه در گام نخست وزارت میراث فرهنگی نخستین دوره تجلیل از چهره های ماندگار میراث فرهنگی را با هدف تکریم پیشکسوتان و تدوین تاریخ شفاهی میراث فرهنگی و بهره بردن از ظرفیت های سرمایه های انسانی برگزار کرد.
مخزن پدیده ای نامبارک در موزه است، ۹۰ درصد اشیاء ثبت شده کشور امکان نمایش ندارند
بازبینی در جایگاه موزه و موزه داری همچون نگاههای جدید در برنامه های دولت سیزدهم است، در شرایطی که مخزن بعنوان پدیده ای نامبارک در موزه های کشور عنوان می شود و ۹۰ درصد اشیاء ثبت شده کشور امکان نمایش ندارند، در یک سال قبل ۳۵ موزه جدید در کشور به راه افتاده است.
تعارض منافع مردم بخصوص زمینهای کشاورزی داخل حریم میراث با قوانین حرایم محوطه های تاریخی یکی دیگر از چالش های قدیمی حوزه میراث فرهنگی است که در یک سال قبل با پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی و دستور رئیس جمهوری و حمایت وزارت جهاد کشاورزی با طرح اعطای زمینهای معاوض حل و فصل شد.
تشکیل شوراهای اندیشه ورزی کاخ موزه ها و پایگاه های مهم تاریخی، راه اندازی آزمایشی «شبکه تلویزیون اینترنتی میراث» و آماده سازی زیرساخت های تولید و انتشار محتوا و تولید چندرسانه ای در حوزه های گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی و تاسیس انجمن خیرین میراث فرهنگی کشور و آئین نامه ی کارگروه مبارزه با قاچاق اموال تاریخی از دیگر اقدامات وزارت میراث فرهنگی در یک سال قبل است.
صدور بیشتر از هزار مجوز کاوش و استرداد ۲۳ شی تاریخی
در یک سال قبل وزارت میراث فرهنگی با تغییر رویکرد از پژوهش های بنیادین به مطالعات و پژوهش های کاربردی ۴۲۰ طرح پژوهشی، مقاله علمی و کتاب منشتر شده و مجوز بیشتر از هزار محوطه باستانی جهت کاوش و مستندسازی صادر گردیده است.
همچنین دیپلماسی بین المللی فرهنگی دستور کار دولت سیزدهم قرارداشت که در این چارچوب ۱۲پرونده از قبیل: زیارت رضوی، فرهنگ افطاری و... )برای ثبت در لیست جهانی یونسکو آماده سازی شد، همینطور با همکاری وزارت خارجه ۲۳ شی تاریخی از خارج از کشور مسترد شد.
بیشتربخوانید
معافیت ۸۷ درصد رشته های صنایع دستی از مجوز فعالیت
کارت خرید اعتباری ۱۰ میلیون تومانی صنایع دستی ویژه کارمندان دولت
در طول سالهای قبل دریافت مجوز و عبور از هفت خوان فرایندها و روندهای اداری مسیری طاقت فرسا برای آغاز یک فعالیت تولیدی هنری آن هم در حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی بوده است، آنچه دولت سیزدهم در یک سال قبل بر آن تاکید داشت توسعه دولت الکترونیک است؛ وزارت میراث فرهنگی، در این زمان با الکترونیکی کردن فرآیند صدور مجوزهای صنایع دستی در یک اقدام راهبردی، ۲۶۰ رشته از ۲۹۹ رشته صنایع دستی را از دریافت مجوز فعالیت معاف کرد و هنرمندان این رشته ها صرفا با ثبت نام و اعلام در سامانه مربوطه، مجوز فعالیت خواهند داشت.
رونق فضای کسب و کار و اشتغال با ایجاد بازارهای دائمی، دوره ای و محلی صنایع دستی، تحریک تقاضا با طراحی کارت خرید اعتباری ۱۰ میلیون تومانی صنایع دستی ویژه کارمندان دولت با حمایت صندوق کارآفرینی امید به مبلغ ۳۲۰ میلیارد تومان، تجهیز و راه اندازی کارگاه های هنرهای سنتی، ایجاد، حفظ و صیانت از مشاغل خانگی با عرضه تسهیلات به آنان و احیاء و باززنده سازی بیست رشته فراموش شده هنرهای سنتی از قبیل: پلاس بافی، بخارایی دوزی و... از دیگر اقدامات دولت سیزدهم در بخش صنایع دستی است
پرداخت۷۴ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به هنرمندان صنایع دستی
دولت سیزدهم همینطور برای پشتیبانی از فعالان صنایع دستی اعطای بسته های حمایتی را دستور کار قرار داد، چونکه حوزه صنایع دستی از خسارت های کرونا بی نصیب نبود، خیلی از کارگاه ها و فروشگاه ها در سه سال قبل تعطیل شد و بازارچه های فصلی و دائمی مانند هرسال برگزار نشدند، وزارت میراث فرهنگی از همان روزهای نخست کمک به هنرمندان و صنعتگران این حوزه که جامعه ای ۲.۵ میلیون نفری را می سازند، از اولویت های حمایتی خود قرار داد، در همین چارچوب در یک سال قبل ۹میلیارد تومان تسهیلات بلاعوض و ۷۴ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به هنرمندان، صنعتگران و تولیدکنندگان صنایع دستی پرداخت گردید.
در یک سال قبل ۹میلیارد تومان تسهیلات بلاعوض هنرمندان صنایع دستی پرداخت شد
جلوگیری از حذف ماده ۱۴۲ قانون معافیت از بیمه و معافیت مالیات بر ارزش افزوده برای خانواده بزرگ صنایع دستی و همینطور تبدیل تعرفه برق و آب کارگاه های صنایع دستی از صنعتی به تجاری (۱۴۹۵ ریال)؛ همینطور استفاده از بند الف تبصره ۱۸ هم دستاورد بزرگی برای حوزه صنایع دستی بود یکی دیگر از دستاوردهای حوزه مدیریتی صنایع دستی است. وزارت میراث فرهنگی بعنوان نخستین دستگاه از این تبصره برای پشتیبانی از تولید و تحریک تقاضا بهره برد و در مجموع ۳۴۰میلیارد تومان به این حوزه اختصاص داده شد.
ثبت ملی ۱۵ شهر و روستای صنایع دستی
تدوین و ابلاغ سند ملی گوهرسنگ ها یکی از دستاوردهای نهضت تفویض اختیار در قالب ثبت ملی شهرها و روستاهای صنایع دستی است، که گامی برای برندسازی و هویت بخشی به اصالت هنر سنتی در یک منطقه است. همینطور در طول یک سال قبل ۱۵ شهر و روستا ثبت ملی شده و الان این لیست به ۴۵ شهر و ۲۲ روستای ملی صنایع دستی رسیده است، این در حالیست که ۱۱ شهر و سه روستای ایران ثبت جهانی شده اند و پرونده سه شهر و روستای جدید صنایع دستی برای ثبت جهانی آماده است.
هنرمندان ۵۲۵ مهر اصالت ملی و ۳۸ مهر اصالت بین المللی دریافت کردند
اعطای نشان اصالت به صنایع دستی فاخر یکی از اقدامات موثر و ادواری در این عرصه است؛ در یک سال قبل با اعطای ۵۲۵ مهر اصالت ملی، مجموع آثار دارای این نشان به ۳ هزار و ۵۲۲ اثر رسیده است؛ از طرفی با دریافت ۳۸ مهر اصالت بین المللی در مجموع ۸۴ اثر فاخر صنایع دستی ایران دارای این نشان معتبر شده اند.
امسال هم بازارچه های نوروزی صنایع دستی بیشتر از ۱۲۳میلیارد تومان فروش داشت که نسبت به بازارهای صنایع دستی نسبت به سال ۹۸ رشد ۹۳درصدی و نسبت به سال پیش از آن هم ۹۷ درصد رشد داشته است.
منبع: لذت سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب