مجتمع گردشگری جای خانه های تاریخی کبابیان را می گیرد

مجتمع گردشگری جای خانه های تاریخی کبابیان را می گیرد

لذت سفر: به گزارش لذت سفر، همدان «تخریب سه خانه قدیمی در محله کبابیان همدان» تیتر غم انگیزی بود که ۲۴ دیماه سال ۹۶ مانند ضربه ای مهلک بر قلب دوستداران میراث فرهنگی نشست و واپسین بارقه های امید برای حفظ سالم ترین مرکز محله شهر را به ناامیدی تبدیل کرد.


خبر کوتاه بود اما واکنش های بعد از آن بلند. اعتراضات گسترده به دنبال خبر تخریب سه خانه تاریخی شمسیان، بهرامی و اخلاصی تا ماه ها از جانب فعالان مدنی و رسانه ها مطرح بود و اقدام بولدوزری شهردار وقت همدان تا مدت ها مورد انتقادهای فراوان قرار گرفت.
بعد از اعتراضات فعالان میراث فرهنگی و رسانه ها، شهردار همدان، شهردار منطقه یک، معاونان شهردار، اعضای شورای شهر و مسئولان میراث فرهنگی همدان هر یک در جلسات و مصاحبه های مختلف به ابعاد مختلف این اقدام پرداختند و یکی با جانبداری و دیگری با عذرخواهی وعده های زیادی برای ساخت این بناها دادند.
ابراهیم مولوی، رئیس وقت شورای اسلامی شهر همدان همان روز به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: هیچ یک از این بافت ها به عنوان اثر تاریخی ثبت شده نبودند وگرنه میراث فرهنگی اجازه چنین کاری را به شهرداری نمی داد همین طور خانه های تاریخی تخریب شده توسط شهرداری عمدتا از بافت فرسوده بوده که در راه کارهای عمرانی شهر قرار داشتند.


جلیل موسوی، مسئول طرح بازآفرینی محلات همدان هم همان روز در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینکه برپایه تفاهم نامه امضاء شده در گام نخست سه مرکز محله به عنوان کامل ترین مرکز محله ها یعنی چمن کبابیان، چمن حاجی و چمن کُلَپا انتخاب شدند، اظهار داشت: با تصویب طرح بازآفرینی این مرکز محله ها در سال ۹۵ کوشیدیم این طرح را در سه مرکز محله انتخاب شده اجرایی نماییم که متأسفانه بامداد امروز متوجه شدیم سه خانه تاریخی در این مرکز محله که دو بنا متعلق به دوره قاجار و دیگری متعلق به پهلوی دوم بود، تخریب شده اند.
عباس صوفی، شهردار وقت همدان هم ۲۵ دیماه همان سال به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: تخریب خانه های قدیمی در محله کبابیان توسط شهرداری منطقه یک کاملاً قانونی بوده و شهرداری بمنظور رفع خطر مبادرت به تخریب این منازل کرده است.
مدیرکل وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان هم همان زمان به ایسنا اظهار داشت: باآنکه بناهای تخریب شده بصورت جداگانه ثبت ملی نشده بودند اما بافت محله کبابیان اثر تاریخی ثبت شده است و پیگیری های لازم را در رابطه با تخریب این بناها انجام خواهیم داد.
صوفی ۲۷ دیماه همان سال در نشستی که در دفتر ایسنا به دنبال تخریب این سه خانه برگزار شد، تاکید کرد که شهرداری با هدف حفظ جان مردم مبادرت به تخریب خانه های تاریخی واقع در محله کبابیان کرده و این املاک برپایه نظر مکتوب کارشناسان دادگستری قابلیت بازسازی نداشته و شهرداری پیش از مسئولیت حفظ بناها، موظف به حفظ جان مردم و شهروندان است.


رئیس وقت شورای شهر همدان هم در همان جلسه بابت تخریب منازل تاریخی در محله کبابیان از مردم پوزش خواست و وعده داد در بودجه سال ۹۷ ردیف خوبی برای بازسازی این بناها تخصیص خواهیم داد.
امیر فتحیان نسب، مدیر وقت منطقه یک شهرداری همدان هم این اقدام را وظیفه شهرداری که رفع خطر است، عنوان نمود و اظهار داشت: برای مستندسازی مناسب بناهای تخریب شده هزینه های زیادی انجام شده و به شکل قدیمی حتی با آجرهایی قدیمی بازسازی خواهند شد.
علی مالمیر، مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان همدان هم همان موقع از پیگیری میراث برای بازسازی خانه ها آگاهی داد و اظهار داشت: در چهارچوب قوانین و ضوابط پیگیری های لازم را انجام خواهیم داد تا متناسب با بافت تاریخی این محله بازسازی صورت گیرد و از تکرار چنین صدمه هایی به بافت قدیمی جلوگیری به عمل آید.
اینها تنها گوشه ای از وعده و وعیدهایی بود که همان موقع از جانب تخریب کنندگان و مسئولان در حوزه بازسازی این بناها داده شد و حالا بعد از گذشت چند سال هنوز خانه های کبابیان بازسازی نشده و وعده های مسئولان بعد از گذشت حدود پنج سال هنوز عملی نشده است.


۲۳ اسفند سال ۱۴۰۰، حمید بادامی نجات، یکی از اعضای شورای شهر همدان در ارتباط با وضعیت خانه های تخریب شده چمن کبابیان به خبرنگار ایسنا اظهار داشت: این اقدام در آن زمان بازتاب اجتماعی زیادی داشت و باتوجه به شرایط به وجود آمده قول باز زنده سازی خانه ها داده شد و یکی دو سالی هم دنبال مجوزها بودند تا این که سرانجام شهرداری طرحی را به شورا آورد و در این طرح علاوه بر این که شرایط قبل از تخریب دیده شده بود، بحث های اقتصادی هم پیش بینی می شد. این طرح سال قبل در بودجه سازمان عمران دیده شده بود و در بودجه ۱۴۰۱ هم آنرا پیش بینی کرده و مبلغ قابل توجهی را به آن اختصاص دادیم که در اصلاحیه دوره ششم شورا این مبلغ حذف شد.
مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان همدان هم همان تاریخ در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: ما برپایه این که کبابیان یکی از قدیمی ترین مرکز محله های همدان است و همین طور باتوجه به سال ساخت این بناها طی مکاتباتی مشخصاً تاکید کردیم که باید عین به عین ساخته شوند. شهرداری در دوره قبل، طرحی را عرضه داد که طبق آن کار فرهنگی، اقتصادی انجام دهد اما چون طرح هیچ تطابقی با ضوابط میراث فرهنگی و همین طور این محله نداشت، رد شد و درخواست کردیم طرح متناسب با اصول مربوطه عرضه شود.
سیدمسعود حسینی، شهردار همدان هم ۱۹ اسفندماه همان سال در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا، در خصوص وضعیت طرح مذکور و ساخت خانه های کبابیان اظهار داشت: طرح بازسازی این بناها با همکاری قرارگاه خاتم به انجام می رسد.
حال بعد از گذشت چند سال، احسان صباغی، رئیس سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری همدان در گفت و گو با ایسنا، از اتمام اصلاحات طرح مجتمع توسعه گردشگری کبابیان آگاهی داد و اظهار داشت: این طرح در کمیسیون ماده ۵ هم مطرح شده و به زودی پیمانکار پروژه مشخص می شود.


وی افزود: راه اندازی مجتمع توسعه گردشگری کبابیان با هدف احیای چمن کبابیان در برنامه سازمان عمران شهرداری قرار گرفته و با توجه به این که بناهای تاریخی که از گذشتگان باقی مانده است، گردش مالی نداشته، مالکان این بناها علاقه ای به حفظ بنا نداشتند.
صباغی با اشاره به این که مجتمع توسعه گردشگری کبابیان به وسعت ۱۱ هزار و ۵۰۰ مترمربع با الهام از معماری سنتی همدان بصورت حیاط مرکزی در چهار سال راه اندازی خواهد شد، اظهار داشت: هدف از اجرای این پروژه توسعه گردشگری با الگوبرداری از معماری سنتی همدان بصورت حیاط مرکزی و الگوبرداری از بناهای قدیمی و معماری خانه های چمن کبابیان است که سنخیتی هم با این محله دارد.
به گزارش لذت سفر به نقل از ایسنا، بعد از گذشت پنج سال از تخریب پرسروصدای خانه های قدیمی چمن کبابیان، وعده های باززنده سازی، ساخت عین به عین ساختمان ها، تخصیص بودجه شهرداری و شورای شهر به این بناها و قول های فراوان دیگر، با وجود اجبار قانونی ساخت بناها، به مرحله راه اندازی مجتمع در همان محل بمنظور توسعه گردشگری رسیدیم.




منبع:

1402/02/18
03:59:47
5.0 / 5
371
تگهای خبر: برنامه , تاریخی , ثبت , ساختمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر