میراث فرهنگی و گردشگری در بهمن ماه ۱۴۰۳،

استرداد اشیای تاریخی از ترکیه و تسهیل روابط گردشگری با تاجیکستان

استرداد اشیای تاریخی از ترکیه و تسهیل روابط گردشگری با تاجیکستان

لذت سفر: به گزارش لذت سفر، تسهیل روابط گردشگری با تاجیکستان، ماجرای حراج یک اثر تاریخی، برگزاری نمایشگاه ایران در چین و استرداد اشیای تاریخی از ترکیه همچون خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در بهمن ماه سال ۱۴۰۳ بود.


خبرگزاری مهر _گروه جامعه؛ در سال ۱۴۰۳ خبرهای خوبی در حوزه گردشگری منتشر گردید همچون این که روابط گردشگری بین ایران و تاجیکستان تسهیل شد این اتفاق طی فرایندی از چند سال پیش رخ داد. ۱۴۰۰ مرحوم رئیسی رئیس جمهور وقت ایران به این کشور سفر کرد. در این سفر عزت الله ضرغامی وزیر سابق میراث فرهنگی هم حضور داشت و در یک روایت مجازی در رابطه با سفرش گفته بود که ارتباط مردم دو کشور از راه گردشگری بسیار ضعیف و در پایین ترین سطح است که باید جبران شود. در سال ۱۴۰۱ امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان به ایران سفر کرد. در این سفر تفاهم نامه ای برای عملیاتی کردن حوزه گردشگری دو کشور بین مقامات گردشگری تاجیکستان و ایران به امضا رسید. مرداد ماه سال ۱۴۰۳ خبری از وزارت خارجه منتشر گردید که از لغو ویزای تهران و دوشنبه اطلاع می داد. اما این مصوبه یک اشتباه داشت. در این زمینه نظام الدین زاهدی سفیر تاجیکستان در ایران اظهار داشت: پس از اعلام خبر لغو ویزای سفر به تاجیکستان این اشتباه شد که لغو ویزا فقط برای مسافران از شهر تهران به دوشنبه انجام شده درحالی که باید این مصوبه اصلاح گردد. با روی کار آمدن دولت جدید؛ روابط بین دو کشور هم مورد پیگیری قرار|گرفت و مسعود پزشکیان به این کشور سفر کرد. پیرو این اتفاق مصوبه ای که به اشتباه نوشته شده بود، اصلاح گردید تا این که در اواخر سال ۱۴۰۳ سفارت ایران در تاجیکستان اعلام نمود که بر مبنای مصوبه هیات وزیران ایران، از تاریخ ۱۵ بهمن ماه روادید هوایی میان ایران و تاجیکستان لغو می شود. بر مبنای مصوبه جدید هیات وزیران جمهوری اسلامی ایران، اتباع دارنده گذرنامه عادی ۲ کشور مجاز خواهند بود، بدون احتیاج به روادید از راه هوایی از مبدا جمهوری اسلامی ایران به مقصد جمهوری تاجیکستان و بالعکس به خاک یکدیگر سفر کرده و در هر دوره ۹۰ روزه به مدت ۳۰ روز اقامت کنند. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، تاریخ اجرای این مصوبه را از ۱۵ بهمن ماه سال ۱۴۰۳ برابر با سوم فوریه ۲۰۲۵ اعلام نمود. منتها این امتیاز هنوز شامل شهروندان ایران و تاجیکستان که از طریق زمینی و یا از راه کشورهای دیگر وارد تهران و یا دوشنبه شوند، نمی گردد.
دستور رئیس جمهور برای خرید هدایای صنایع دستی در دستگاه ها در بهمن ماه سال گذشته، مریم جلالی که اخیرا توسط وزیر میراث فرهنگی در سمت خود ابقاء شد، در نشست عرضه گزارش استان ها در رابطه با جشنواره صنایع دستی فجر، بیان نمود: جایگاه صنایع دستی روز به روز درحال رشد و توسعه است. این در حالیست که در هفته های گذشته، سند ملی صنایع دستی رونمایی گردید که آینده روشن صنایع دستی را نشان خواهد داد.
وی اظهار داشت: رویدادهای فجر ضرباهنگی برای کارها به وجود می آورد. پس از تجربه موفق نمایشگاه صنایع دستی، جشنواره سرو سیمین باید بتواند اهداف خویش را دنبال کند.
وی افزود: اطلاع رسانی داوطلبانه و منطقه ای در سطح استان ها در رابطه با این جشنواره صورت گیرد تا شاهد حضور تمام هنرمندان همچون دانشجویان و هنرمندان جوان در این جشنواره باشیم.
آثار باستانی ایران در موزه های چین ۹ ماه می ماند در سال پیش نمایشگاه «سرزمین مهر» که شامل ۱۵۱ اثر تاریخی پرارزش از ایران است، در موزه دانشگاه سیچوان شهر چنگدو، جمهوری خلق چین، راه اندازی شد تا این آثار به مدت ۹ ماه در چین نمایش داده شود. نمایشگاه «سرزمین مهر» با پیام صلح و دوستی، آثاری همچون اشیای فلزی، سفالی، شیشه ای، پارچه، فرش و نقاشی را به نمایش می گذارد و در ادامه در موزه های شهر گوانجو و نانجینگ هم انجام خواهد شد. این ابتکار فرهنگی در چارچوب قرارداد همکاری متقابل، نمایشی از تقویت نگاه ایران به شرق و بهره برداری از ظرفیتهای مشترک برای نزدیکی ملت ها و فرهنگ ها است. موزه های ایرانی شرکت کننده در این نمایشگاه شامل موزه رضا عباسی، موزه مقدم دانشگاه تهران، موزه آبگینه و سفالینه، موزه ملی فرش و موزه هنرهای ملی هستند.
مشهد در سال ۱۴۰۴ نامزد شهر گردشگری دسترس پذیر می شود خبری در سال قبل منتشر گردید که نویدی برای سال جاری می داد. مصطفی فاطمی، مدیرکل گردشگری داخلی بیان نمود: باید برند شهر دسترس پذیر را برای مشهد ایجاد کرد و این کلانشهر بعنوان شهر دوستدار افراد دارای معلولیت، افراد سالمند و دوستدار کودک حائز گردشگری دسترس پذیر معرفی شود که این امر با کمک نهادهای اجرایی و بخش خصوصی ممکن است. فاطمی اضافه کرد: متاسفانه عملکرد ایران در حوزه مناسب سازی و دسترس پذیری بسیار ضعیف بوده، در گذشته برای صدور مجوز پایان کار واحدهای پذیرایی و اقامتی به این مورد توجه نشده بود، اما امروز استانداردسازی اماکن گردشگری و اقامتی در حال انجام است و رویکرد تأسیسات گردشگری به این امر تغییر کرده است. وی اظهار داشت: تشکیل میز گردشگری دسترس پذیری در وزارت میراث فرهنگی اقدام خوبی بود و اعضای آنرا تشکل های افراد دارای معلولیت و کم توان و تشکل های گردشگری می سازند. بر این اساس ضروریست که میز گردشگری دسترس پذیری در خراسان رضوی تشکیل گردد.
درخواست جامعه دیرینه شناسی برای لغو یک مصوبه بهمن ماه سال ۱۴۰۳ جامعه دیرینه شناسی ایران به نمایندگی از جمعیت بزرگ باستان شناسان کشور از صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی در اطلاعیه ای خواسته نسبت به ابطال مصوبه الحاق باغ تاریخی عباس آباد به حریم شهر بهشهر اقدامات لازم را با قید فوریت مبذول کنند. در این بیانیه آمده: الحاق باغ جهانی عباس آباد به حریم شهری و هدایت فضا و مختصات شهری به این معماری عجین شده با طبیعت، باآنکه شاید به ظاهر به نفع توسعه شهری باشد، اما اساسا زمینه ساز مخاطرات جدی و جبران ناپذیر برای این باغ خواهد شد.
بازگشایی حوضخانه کاخ گلستان بعد از ۶ ماه حوضخانه کاخ گلستان در دوره ناصری و احتمالا در سال ۱۲۴۲ بنا شد. البته شواهد امر حاکی از آنست که پس از بازگشت از سفر اول فرنگ ناصرالدین شاه در سال ۱۲۵۲ تغییراتی عمده در این عمارت داده شده است. حوضخانه در ۶ ماه گذشته به سبب مرمت تزئینات و بنای اصلی به روی بازدیدکنندگان بسته بود. این بخش از کاخ که همیشه در آن تابلوهای رنگ روغن خارجی اهدایی پادشاهان خارجی به شاهان قاجار نصب بوده، با تغییر چیدمان و اعطای رویکرد بین المللی به اشیای نمایش داده شده بعنوان تالار مناسبات دُوَل خارجی دوره قاجار ارائه شد.
۵۵ شیء تاریخی از ترکیه به ایران منتقل شد در بهمن ماه سال پیش پیرو دریافت اطلاعاتی از سرکنسولگری کشورمان در ارزروم ترکیه بر مبنای توقیف مجموعه ای از اشیا فرهنگی تاریخی متعلق به کشورمان توسط پلیس ترکیه در ارزروم، تصاویر اشیا توقیفی جهت کارشناسی و احراز هویت در اختیار اداره کل موزه ها قرار گرفت. بعد از تائید کارشناسان بر مبنای تعلق برخی از اشیا مذکور به فرهنگ و تمدن ایران و درخواست استرداد آنها به کشور در چارچوب کنوانسیون ۱۹۷۰ یونسکو و بر مبنای تفاهم نامه منعقده فیمابین کشور ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در مورد اقدامات مؤثر دو جانبه به منظور ممانعت از ورود و خروج غیر قانونی اموال فرهنگی تاریخی دو کشور، مجموعه اشیا طی مراسمی توسط مدیرکل میراث فرهنگی و موزه های وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه و معاون استاندار ارزروم در موزه ارزروم به سرکنسولگری کشورمان در این شهر تحویل گردید. این اشیا به تعداد ۵۵ قلم شامل یک قطعه شمشیر با احتمال تعلق به دوره ساسانی، پیکرک های حیوانی به سبک عصر آهن و عصر برنز، تعدادی کاسه شیشه ای و فلزی، یک پارچ مسی (صراحی) و تعداد ۴۲ سکه تاریخی متعلق به ایران بوده که از طرق غیرقانونی و به شکل قاچاق از کشور خارج و وارد ترکیه شده اند که در استانهای ارزروم و ارزنجان کشف و ضبط شدند.
بهره برداری از ۵۵ پروژه مرمتی در دهه فجر علی دارابی قائم مقام وزارت میراث فرهنگی در نشست خبری خود بمناسبت دهه فجر که در سالن فجر وزارت خانه برگزار گردید، اظهار داشت: برگزاری ۶۸ نمایشگاه و بازگشایی ۶ تالار و موزه همچون تالار مناسبات دول خارجی در کاخ گلستان، برگزاری ۱۷ مراسم رونمایی همچون برنامه هایی است که در دهه فجر در مجموعه هایی تاریخی برگزار می گردد در بحث در ارتباط با میراث فرهنگی آیین نامه نظام فنی و اختصاصی بناها را به تصویب هیات دولت رساندیم این کار بزرگی بود. وی اظهار داشت: برپایه مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی در بافت های تاریخی تعیین شهردار در بافت های تاریخی همچون مصوبات بود که کمک ما بود. برای برنامه توسعه هفتم که در سیاست و برنامه دولت و دستگاه های اجرائیست، تا پایان برنامه هفتم باید تعداد موزه ها به هزار موزه برسد. هم اکنون ۲۶ موزه درحال ساخت است که ۱۲ موزه منطقه ای و ۱۴ موزه استانی است. دارابی بیان نمود: بحث بازبینی حرایم مبحث مهمی است. بازبینی طبق قانون از ما خواسته شده است و به معنای تدقیق بر بحث چارچوب ها متناسب با شرایط زمان و مکان است نه تقلیل. افزون بر این مقدمات سند ملی میراث فرهنگی انجام شده است و برای نخستین بار این سند بعنوان راهنمای عمل دستگاه های مختلف تبدیل می شود.
تشکیل شورای فنی معاونت میراث فرهنگی کشور پیرو ابلاغ دستورالعمل شورای فنی معاونت میراث فرهنگی کشور و به منظور بررسی و ایجاد وحدت رویه در تصمیمات و طرح های اصلی حوزه میراث فرهنگی در سطح کشور، شورای فنی معاونت میراث فرهنگی با حضور علی دارابی، قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی تشکیل شد. فاطمه داوری، مدیر کل حفظ و احیا بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی و دبیر شورا اظهار داشت: جلسه امروز شورای فنی با حضور دارابی رئیس شورا، ابراهیم زارعی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، اسکندر مختاری، مصیب امیری، دکتر پرهام جانفشان، مصطفی پورعلی، مدیر کل پایگاه های میراث ملی و جهانی؛ علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت و حرایم آثار و لیلا خسروی، مدیرکل موزه ها تشکیل شد. وی ادامه داد: در این نشست، مبحث طرح باغ فواره بجنورد با حضور علی مستوفیان، مدیرکل استان خراسان شمالی و با تأکید کلیه اعضا بر اهمیت خوانش تاریخی و احیا باغ تاریخی فواره بررسی گردید. همینطور تعیین و تدقیق محدوده بافت تاریخی شهر بافق با رویکرد تعیین محدوده بافت کهن تاریخی، محدوده بافت میانی و محدوده باغ های هم پیوند در شورا و با حضور سیدمحمد رستگاری مدیر کل میراث فرهنگی استان یزد تعیین و مصوب شد.
پلمب موزه اسباب بازی تهران آزاده بیات مدیر موزه اسباب بازی تهران بیان نمود: با یک تماس تلفنی به ما اعلام نمودند که موزه را پلمب کردیم. دلیلش را گزارش نامحسوس از بی حجابی اعلام نمودند. وی اظهار داشت: ما تمام مجوزهای لازم را همچون وزارت میراث فرهنگی برای ایجاد موزه داریم حتی در اداره اماکن هم ثبت شده ایم و موزه را از فروردین ۱۴۰۳ به روی مردم باز کردیم.
تدوین سند گردشگری با محوریت گردشگری حلال همینطور در بهمن سال پیش حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی چند سند را در اولویت قرار دادیم، یکی سند در ارتباط با صنایع دستی است که تدوین شده و سندهای دیگری در ارتباط با میراث فرهنگی، موزه داری و گردشگری هم در دست تصویب قرار دارد. وی ادامه داد: این سندها کاملا راهبردی و کاربردی هستند، یعنی برای درآمدزایی و گردشگری حلال نوشته شده اند تا اشتغال زایی خوبی برای ذی نفعان داشته باشد.
فروش اثر رضا عباسی غیرقانونی است لیلا خسروی، مدیرکل موزه های معاونت میراث فرهنگی در واکنش به فروش آثار تاریخی در بیست و دومین دوره حراج تهران که امروز (جمعه ۲۶ بهمن) برگزار می گردد واکنش نشان داد. وی اظهار داشت: بر مبنای قانون حفاظت آثار ملی و فرهنگی مصوب ۱۳۰۹ و آیین نامه های اجرایی آن، فروش و خروج هرگونه اشیا و آثار تاریخی و فرهنگی با قدمت بیشتر از ۱۰۰ سال بدون دریافت مجوز از معاونت میراث فرهنگی، ممنوع و غیرقانونی می باشد. وی ادامه داد:، قبل از برگزاری این حراج، به صورت رسمی به برگزارکنندگان تذکر داده شد که فروش آثار فرهنگی تاریخی بدون مجوز قانونی ممکن نیست. اما متاسفانه این هشدارها نادیده گرفته شده و اثر ارزشمندی همچون «پرتره دختر نشسته» رضا عباسی به فروش گذاشته شده است. وی ادامه داد: اداره کل موزه ها ضمن محکومیت قاطع این اقدام غیرقانونی، از مراجع ذیربط درخواست می کند با اقدامات فوری و قاطع، از فروش و خروج این آثار تاریخی پیشگیری کند. همینطور از برگزارکنندگان این حراج انتظار می رود تا بدون تأخیر، نسبت به ابطال معاملات انجام شده در مورد این آثار اقدام نمایند. ورود قوه قضاییه به ماجرای «حراج تهران» علی دارابی معاون میراث فرهنگی هم بهمن سال گذشته در جواب سوالی در رابطه با حراج سکه های تاریخی و اصل یا تقلّبی بودن آثار و حراج آثار هنری در تهران اظهار داشت: ما ۷ پرونده در رابطه با استرداد اموال ایران از خارج کشور داریم. این مورد هم در دست بررسی می باشد. حراج در ارتباط با آثار معاصر زیر ۱۰۰ سال در ارتباط با وزارت ارشاد است. در باره این حراج چند مکاتبه انجام شده است. در نامه اول اعلام کردیم که اصالت سنجی شود. این در حالیست که یگان حفاظت و سازمان بازرسی کل کشور به مبحث ورود پیدا کرده و مبحث درحال بررسی است. وی اظهار داشت: بحث مبارزه با حفاری ها به همکاری دستگاه های دیگر نیاز دارد. ما هم به دنبال این مساله هستیم تا بیشتر از آثار حفاظت نماییم.


منبع:

1404/01/12
12:49:26
5.0 / 5
16
تگهای خبر: آثار تاریخی , استاندارد , باستانی , برنامه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
EnjoyTrip.ir لذت سفر
لینک دوستان لذت سفر
لذت سفر